Virksomheder skal huske den bedre halvdel

Når højtuddannede udlændinge forlader Danmark før tid, er det tit, fordi ægtefællen gerne vil hjem eller videre.

Af Jakob Nørmark

For at forhindre, at de udenlandske familier fordufter, oprettede erhvervslivet i Århus for tre år siden International Community, som er blevet et mødested for de værdifulde medarbejdere og deres familie. Det er afgørende, at familien og især ægtefællen for deres behov tilfredsstillet i Danmark, men det er arbejdsgiverne ikke altid opmærksom på.

”Virksomhederne er ofte gearet mod medarbejderne, som de også skal være. Men de har ofte partner og børn med, og man ansætter hele pakken,” siger Bente Cordes, der arbejder med at skabe netværk for ægtefællerne i International Community Aarhus.

Sproget driller

I de fleste tilfælde har ægtefællerne høje uddannelser, men de kan alligevel ikke finde arbejde i Danmark. Sproget er en barriere, for mange virksomheder tøver med at ansætte folk, der ikke taler perfekt dansk. For mange af familierne bliver arbejdsløsheden et økonomisk problem, fordi det danske arbejdsmarked er bygget op sådan, at arbejdsdagene er kortere end andre steder, så der er mere tid til familien. Til gengæld skal husstanden have to lønindkomster for at få økonomien til at løbe rundt.

International Community arbejder på at gøre erhvervslivet opmærksom på de lediges store kvaliteter gennem møder, hvor potentielle arbejdspladser og ægtefæller kan se hinanden an.

”Det kan godt være man har rekrutteret den perfekte mand, men han har måske en kone med en phD i psykologi, som vi skal have øjnene op for. Vi har nogle fantastiske ressourcer i ægtefællerne, ” siger Bente Cordes, der har ansvaret for en aktivitetsgruppe for ægtefællerne kaldet Spouse Community.

Svært at møde danskere

Foruden hjælp til at skrive et godt CV, afholder Spouse Community kulturelle arrangementer, der kan lære ægtefællerne noget om Danmark. Besøg i et teater og et kolonihavehus har været på programmet, som også har til formål at skabe nogle sociale kontakter.

Mange af de nye i Danmark har mødt venner på denne måde, men det er ofte andre højtuddannede udlændinge, selvom de gerne vil stifte danske bekendtskaber. Som arbejdsløs er det meget svært at træffe danskere, og Bente Cordes presser på, for at ægtefællerne selv tager første skridt ved f.eks. at melde sig ind i en idrætsforening.

”Det er utroligt svært at forklare karrieremennesker, at de skal deltage i foreningslivet. Men det er nødvendigt for danskerne er svære at møde. Vi står ikke med en kurv med blåbærmuffins og byder velkommen til kvarteret”, siger Bente Cordes.

Med fast arbejde kommer de sociale kontakter mere naturligt. I undersøgelsen Expat Study 2010, som International Community har været med til at finansiere, svarer 42 % af de ansatte udlændinge, at deres ægtefælles arbejdsløshed gør det svært at blive integreret i det danske samfund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *