Specialskolerne får flest tæsk

Mange skoler landet over har måttet skrue ned for økonomien, som følge af sidste års kommunale budgetaftaler. Værst ramt er specialskolerne, der har måttet skære pædagog- og lærerstillinger fra.

Af Morten Plesner

Det blev specialskolerne, der måtte tage de hårdeste økonomiske tæsk inden for skoleområdet i år. Med et stigende elevtal og dalende midler, er det blevet sværere at være lærer og elev i de danske specialskoler. I en række af landets største kommuner skal færre lærere og pædagoger nu tage sig af flere elever med diagnoser som ADHD og autisme.

 

Flere børn, færre midler
Flere andre af landets kommuner har valgt at skære i midlerne til skoleområdet. I Aarhus og Odense har de almindelige folkeskoler fået et økonomisk hak nedad på tre procent af deres budgetter. Og i både Aarhus og Odense er specialskolerne blevet ramt af yderligere besparelser på i alt fem procent af deres samlede budgetter.

For de to største skoler for børn med ADHD og autisme i Aarhus, Langagerskolen og Stensagerskolen, der rummer størstedelen af de elever, der går i specialklasse, betyder det et hul i pengekassen på omkring ti millioner kroner sammenlagt.

På Stensagerskolen drejer det sig om fire millioner, og her er pengene hovedsageligt blevet fundet ved at skære ned på personalegruppen. I år vil der komme til at mangle en afdelingsleder, fire lærere og fem pædagoger i det team, der skal tage sig af skolens 220 elever, der efter sommerferien bliver til 240 elever, uden at der følger flere midler med. Det betyder færre lærere i klasserne.

 

Ikke meget tilbage at skære i
Ifølge Stensagerskolens afdelingsleder Allan Kortsen, har der ikke været andre muligheder for at finde pengene.
”Det er selvfølgelig aldrig sjovt, at skulle fordele besparelserne, men der er visse ting, vi ikke har kunnet skære i som for eksempel rengøring, og så var der kun personalelønningerne tilbage,” siger Allen Kortsen.

Samtidig med at eleverne på Stensagerskolen må se længere efter lærerne, må de også vinke farvel til lejrture med klassekammeraterne. Det er endnu et af de punkter på budgettet, der er blevet streget på specialskoler landet over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *