Sms-snyd med billetten er dokumentfalsk

3000 kroner i bøde. 750 kroner i kontrolafgift. En tur i retten og en sort plet på straffeattesten for dokumentfalsk. Så meget koster det at ændre udløbsdatoen i en gammel sms-busbillet.

Af Katrine Jo Andersen

Det er nemt at snyde, men det er lige så nemt at blive opdaget. På grund af kontrolcifre på billetterne, kan kontrollørerne tjekke, om billetten er forfalsket. Men det er bare ikke altid, at de gør det.

”Ikke alle kontrollører tjekker, om billetten er ægte. Jeg har prøvet at blive tjekket med min falske billet, uden at blive taget i det,” siger en anonym kilde til Nyhedsavisen.

Han ændrede sin busbillet hver dag i en måned til og fra arbejde uden at blive snuppet.

”Jeg redigerede i udløbstidspunktet i selve beskeden ved at kopiere en gammel sms ind i en ny sms. Så sendte jeg den til mig selv, så det så ud som om, jeg havde modtaget den. Og mit eget nummer, det havde jeg så kodet ind som et sekscifret nummer,” forklarer kilden.

Billetfusker kendte ikke konsekvenser

Han kendte ikke konsekvenserne af den simple billetsnyd. Men han er overrasket over, at straffen er så hård.

”Det havde jeg ikke troet. Det er ret vildt. Alle folk var jo sådan i starten, at det var en god idé at gøre det. Jeg kunne ikke finde på det igen. Men jeg var egentlig også stoppet, efter at kontrollørerne er blevet så opmærksomme på det,” siger han.

Med en genstridig plet på straffeattesten, der bliver siddende i op til fem år, er det svært at få arbejde. Sværere end tidligere. Ifølge Dagbladet Information er antallet af straffeattester, som Rigspolitiet udsteder, steget med mere end 23 procent siden 1998. Det tyder altså på, at arbejdsgiverne efterspørger straffeattester i højere grad end tidligere.

“Mit indtryk er, at det har været stigende i forhold til for ti år siden,” siger Niels Otto Fisker, Kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

Offensive Aarhus

I Aarhus har man måske fundet en ny løsning på mobilsnyderiet. Her regner man med at udvikle en billet-applikation til smartphones, hvor det ikke er muligt at snyde, som skulle være klar til efteråret. Det oplyser Mette Julbo, vicedirektør hos Midttrafik

Kildens fulde navn er redaktionen bekendt.

FAKTA

Sms-billetter: 
Det har været muligt at købe sms-billetter til den offentlige trafik i København siden januar 2010, og på Syd – og Vestsjælland siden januar 2011. Alene i Metroen bliver der købt cirka 90.000 sms-billetter om ugen.
Dømt: I august blev den første billetsnyder dømt for dokumentfalsk, og siden da har busselskaberne restforfugt de passager, der snyder med sms-billetten. Alene i 2010 blev det til 30 domme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *