Skrig, gråd og dåseøl på gymnasiernes sidste skoledag

I dag er dagen, hvor gymnasieelever landet over får besked om deres eksamensfag. Det er samtidig svar på, om deres halvanden måned lange læseferie bliver præget af frustrationer eller glæde. Nyhedsavisen var med, da eksamensfagene blev udleveret på Århus Katedralskole.

Af Maria Juel Glasius


Der var skrig i luften. Inden udleveringen af de længeventede eksamensfag var det flyvende vandballoner, der udløste dem. Et kvarter senere blev skrigene fulgt op af enten jubel eller gråd. Alt efter hvilke fag, de unge skal afprøves i til de kommende mundtlige eksamener.

Christian Bruun Badel går i 3. g og siger, at stemningen har været spændt hele dagen. Han står sammen med en gruppe klassekammerater og snakker om, hvordan de har lyst til at begå selvmord, hvis de skal til eksamen i mundtlig spansk. Christian vil helst se mundtlig engelsk på papiret. Matematik er derimod ikke velset.

”Men alt, jeg kan tænke på lige nu er, at jeg er student om halvanden måned,” siger han.

 

Afgørelsens time

Rundt omkring ham kan man høre piger, der råber ”Please, kom nu!” med en lettere desperation i stemmen. Andre håber på at kunne udskyde det øjeblik, hvor de stadig er lykkeligt uvidende og giver i stedet veninden et kram, inden hele flokken samles om den bænk, som skolens rektor har stillet sig op på. Han fordeler klasserne ud på forskellige områder i gården, hvor de enkelte klasselærere så vil udlevere kuverterne.

”3.a går over til cykelskuret, 3.k samles under halvtaget”, råber Lars Scheibel, mens de studerende, heriblandt én udklædt som et langhåret, sort monster, langsomt fordeler sig rundt i den brostensbelagte skolegård. Igen starter skrigene, og to piger løber væk med knyttede hænder, armene i vejret og to meget store smil om læberne. En anden piger græder stille, mens hun tager sin mobiltelefon til øret.

Christian Bruun Badel står og vifter med det gule A4 ark. Han er fortrøstningsfuld, selvom mundtlig engelsk ikke står på sedlen.

 

Fædre sørger for de våde varer

En forening kaldet Århus Katedralskoles venner, triller i samme øjeblik en stor trailer ind i gården. Foreningen består af en flok fædre til eleverne, og de har de sidste tre år sørget for at forkæle de unge med billige dåseøl og sodavand fra Tyskland.

”Jeg skal op i mundtlig dansk og historie. Det er sådan set okay, så længe matematik ikke er blandt fagene”, siger Christian Bruun Badel og snupper en kold øl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *