Der er stadig en måde at undgå busbøden på

Det kan koste en tur på anklagerbænken at ændre i sms-billetterne. Men med DSB’s billetapplikation er der kommet et smuthul udenom kontrollørernes brede skuldre.

Af Katrine Jo Andersen

Den klassiske metode med at ændre sms-billetten er både nem at opdage og har dyre konsekvenser. Den koster nemlig ikke kun 3750 i bøder og afgifter, men også en plet på straffeattesten for dokumentfalsk.

Men med DSB’s billetapplikation kan man for eksempel gøre klar til at købe en wildcard togbillet fra København H til Nyborg til 102 kroner. Tryk gennemfør og vis billetten til kontrolløren. Voila 648 kroner sparet. For som reglerne er, så må man køre gratis i bybusserne i forbindelse med en togrejse.

Ikke dokumentfalsk

”Det er ikke dokumentfalsk, det er vi enige om. Men jeg ville gætte på, at kontrolløren gennemskuer det, og så koster det 750 kroner i bøde,” siger Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet på Aarhus Universitet.

En anonym kilde fortæller til Nyhedsavisen, at han har brugt metoden hver dag, siden han opdagede DSB’s applikation for en måned siden. Han er selv blevet tjekket én gang, uden en bøde på lommen bagefter.

”Jeg tror ikke på, at kontrollørerne kan opdage det. Jeg laver jo reservationen, inden jeg går ind i bussen, og trykker kun bekræft, hvis de kommer ind. På den måde vil reservationstidspunktet altid være før, kontrollørerne kommer ind,” siger han.

Grov svindel

Sådan som loven er indrettet, giver det en bøde på 750 kroner at blive opdaget. Principielt er det først, hvis snyderen sniger sig op på 20 busbøder, at han kan straffes med fængsel eller bøde efter straffeloven. Og det giver en plet på straffeattesten, selvom der ikke er tale om dokumentfalsk.

Men Gorm Toftegaard Nielsen advarer om, at man kan straffes efter straffeloven allerede, når første bøde falder, fordi tricket er af så svindlerisk karakter.

”Så vil jeg gerne være anonym. Men jeg vil fortsætte med at snyde,” siger vores kilde, da han hører, hvad konsekvenserne kan være.

Kildens fulde navn er redaktionen bekendt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *