Unge virksomheder skaber flest job

Ny forskning fra Århus Universitet viser, at det er de nystartede virksomheder, der skaber flest job og får hjulene til at dreje.

Ny forskning viser, at de yngste virksomheder skaber flere job end alle andre virksomheder. Samtidig er de nye virksomheder også dem, der nedlægger flest stillinger. Forsker foreslår mere støtte til nystartede virksomheder, så færre må dreje nøglen om.

Af Kristoffer Lottrup

Mange nye virksomheder går nedenom og hjem og må fyre deres medarbejdere efter kort tid i vælten. Men langt de fleste unge virksomheder sætter samtidig så mange i arbejde, at de i det samlede regnskab er den gruppe, der ansætter flest mennesker i Danmark.

Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet, som professor Niels Westergård-Nielsen og chefanalytiker Rikke Ibsen står bag. Forskningsresultaterne viser, at virksomheder med mellem nul og fire år på bagen er dem, der generer flest job på trods af, at mange nystartede virksomheder går konkurs, kort tid efter de er startet op.

Forskningsleder Niels Westergård-Nielsen mener, at forskningsresultaterne bør få regeringen til at genoverveje, hvordan man prioriterer erhvervsstøtten, som ifølge professoren overvejende er for de store og eksporterende virksomheder.

”Man bør genoverveje, hvordan man støtter de unge virksomheder. Det er i forvejen vanskeligt for nystartede virksomheder at låne penge i bankerne. Derfor vil en mere generel støtte til nye virksomheder, så de kan overleve længere, medvirke til at skabe flere arbejdspladser.”

Data i undersøgelsen er baseret på registerundersøgelser af job og firmaer i Danmark i perioden 1980-2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *